Hopp til innholdet
Umid Fotikh, til høyre, er bakerisjef hos Brustadbakeren. Her sammen med bankrådgiver Ole Christian Langeland.

Fra nabolagsbakeri til nasjonal satsing

Flyttingen fra et lite butikkbakeri på Tjensvoll til et moderne produksjonsbakeri på Klepp har gjort mye med ambisjonsnivået til bakerisjef Umid Fotikh og Brustadbakeren.

– I dag bruker vi bare 10 til 15 prosent av kapasiteten. Nå jobber vi hardt for å sikre oss de største kontraktene. Vi er i dialog med en rekke ulike aktører og satser stort på glutenfritt, sier Fotikh mens han viser frem de 1800 kvadratmeter store og helt nye bakerilokalene på Klepp.

Produksjonen går for fullt. Kontrastene til tiden som hjelpegutt i det bitte lille bakeriet til Brustadbua på Tjensvoll for 15 år siden kunne knapt vært større.

– Det er enorme muligheter her, og de skal vi benytte oss av, sier Fotikh.

Daglig leder Tove Pedersen, datteren Emilie Grønstøl og bankrådgiver Ole Christian Langeland besøker Brustadbakeren på Klepp. Bohdan Shakhrai og Mohammed Abdallah er godt i gang med produksjonen.

Mesterlig baker

Etter ett år på mottakssenteret fikk han tilbud om jobb som bakerimedarbeider på Tjensvoll. Først drev han med pakking, rydding og vasking, men han steg raskt i gradene.

– Jeg pleier å si at jeg ble adoptert og integrert av Brustadbua-familien. Jeg var egentlig journaliststudent da jeg kom til Norge, men jeg fikk masse tillit og en enorm motivasjon av å jobbe som baker, sier Fotikh, som har tatt fagbrev og nå holder på med mesterbrev.

I tillegg er han kaptein på det norske bakerlandslaget.

– Vi er helt avhengige av Umid. Han har hovedansvaret for hele bakeriet i Brustadbakeren og har en nøkkelrolle for at vi skal lykkes med ambisjonene våre, sier Tove Pedersen.

Sammen med datteren Emilie Grønstøl er hun daglig leder i Brustadbakeren.

Brustadbakeren har samlet produksjonen, som tidligere var i butikklokalene til Brustadbua på Tjensvoll, Sola og Bryne, i et mer egnet og større lokale på Øksnevad i Klepp.

Tove Pedersen, i midten, og datteren Emilie Grønstøl er begge daglige ledere i Brustadbakeren. Her sammen med Ole Christian Langeland i Rogaland Sparebank.

Nasjonale ambisjoner

Herfra er planen å selge bakevarer over hele landet, ikke bare i Rogaland.

– Det er på dette området vi ser størst utviklingspotensial. Målet er å bli en av landets ledende aktører innen glutenfrie bakevarer, og kanskje også innenfor andre allergener, sier Pedersen.

De satser samtidig på bærekraft.

– Vi lager blant annet gulrotkake for «Mer Enn Grønn Mat» i Bergen, der vi bruker gulrotmos av grønnsaker som ellers ville blitt kastet. Det er en del av bærekraftstanken vår, sier Emilie Grønstøl.

I denne vekstfasen spiller Rogaland Sparebank en viktig rolle. Banken er opptatt av lokal verdiskaping, og slagordet «Vi vil noe for bedrifter som vil noe» kommer virkelig til sin rett når det er snakk om Brustadbakeren.

– Rådgiveren vår, Ole Christian Langeland, er her ofte. Han kjenner oss, følger opp og spør alltid hva han kan hjelpe med. Det betyr alt i en travel hverdag, sier Pedersen.

For bakerfamilien handler det om relasjon og tillit – ikke bare tall på en skjerm.

– Hvis vi måtte inn i en chatbot eller et køsystem, hadde vi aldri fått til dette. Vi trenger folk som forstår oss, sier hun.

Fra et lite bakeri på Tjensvoll til nasjonal satsing fra Klepp: Brustadbakeren viser at lokalt håndverk, store ambisjoner og gode relasjoner kan bygge noe som varer.

Rogaland Sparebank vil noe for bedrifter som vil noe.